ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ που αναλύει φλέγοντα θέματα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και συγκεκριμένα τον αντίκτυπο του Τουρκολυβικού Συμφώνου στην Ελλάδα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΩΜΕΝΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΩΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1923 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΡΟΤΙΔΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ..
ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…
ΘΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΤΟΥ 1913….
ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΠΗΓΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ: https://www.mfa.gr/to-ypourgeio/diethneis-symvaseis/semantikes-diethneis-sunthekes-pou-aphoroun-ten-ellada.html
(30 Μαΐου 1913)
ΕΛΛΆΔΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΎΝΙΟ, ΣΕΡΒΊΑ, ΤΟΥΡΚΊΑ.
Συνθήκη ειρήνης· υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 17/30 Μαΐου 1913.
Επιμέρης της 14ης Νοεμβρίου 1913.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5.
Η Αυτού Μεγαλειότης ο Αυτοκράτορας των Οθωμανών και οι Μεγαλειότατοι οι Σύμμαχοι Ηγεμόνες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται στον Μεγαλειότατο τον Αυτοκράτορα της Γερμανίας, στον Μεγαλειότατο αυτοκράτορα της Αυστρίας, βασιλιά της Βοημίας, και στον Αποστολικό Βασιλιά της Ουγγαρίας, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, στον Μεγαλειότατο βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας και στα Βρετανικά Εδάφη Πέρα από τις Θάλασσες, Αυτοκράτορα των Ινδιών , στον Μεγαλειότατο βασιλιά της Ιταλίας και στον Μεγαλειότατο αυτοκράτορα όλων των Ρώσσων για να αποφασίσουν τη μοίρα όλων των οθωμανικών νησιών του Αιγαίου, εκτός του νησιού της Κρήτης και της χερσονήσου του Αγίου Όρους.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ????????????? ΠΟΣΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ?
====================================================================
Συνέδριο Ειρήνης Αθηνών
(14 Νοεμβρίου 1913)
Συνέδριο Ειρήνης Αθηνών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15.
Τα δύο υψηλά συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διατηρήσουν, κατά τη γνώμη τους, τις διατάξεις της Συνθήκης του Λονδίνου της 30ής Μαΐου 1913, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του άρθρου 5 της αποκαλούμενης Συνθήκης..
====================================================================
\Σημείωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Ελλάδα ΠΗΓΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ: https://www.mfa.gr/to-ypourgeio/diethneis-symvaseis/semantikes-diethneis-sunthekes-pou-aphoroun-ten-ellada.html
(13 Φεβρουαρίου 1914)
Σημείωμα εκπροσώπων της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρικής, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση, της 31ης Ιανουαρίου/13ης Φεβρουαρίου 1914
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης του Λονδίνου, που χρονολογείται από τις 17/30 Μαΐου 1913 μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανικών Συμμαχικών Κρατών, καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης που υπογράφηκε στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την 1η Νοεμβρίου 1913, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αφήσει τις έξι εξουσίες να αποφασίσουν την τύχη των νησιών του Αιγαίου.
Ως αποτέλεσμα, οι έξι δυνάμεις αποφάσισαν να παραδώσουν στην Ελλάδα όλα τα νησιά του Αιγαίου πελάγους που κατέχει σήμερα, με εξαίρεση την Τένεδο, την Ίμβρο και το Καστελόριζο, τα οποία πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία.
ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΔΟΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΙΣΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΟΘΩΝΑ – ΚΩΛΛΕΤΗ – ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ – ΤΡΙΚΟΥΠΗ – ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 1827, 1830, ΣΥΒΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ 1832, ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 1864 ΜΕ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 1881 ΚΑΙ 1897 ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ..
Την 1/14 Μαρτίου του 1913, οι κάτοικοι του Καστελόριζου επαναστάτησαν και εκδίωξαν τη μικρή τουρκική φρουρά του νησιού κηρύσσοντας την Ένωση με την Ελλάδα, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή. Έκτοτε, το Καστελλόριζο αυτοδιοικήθηκε για δύο χρόνια με την έμμεση υποστήριξη του ελληνικού κράτους, ενώ σε συνέλευση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο στις αρχές του 1914 αποφασίστηκε η επιστροφή του Καστελλόριζου στην Τουρκία (από κοινού με την Ίμβρο και την Τένεδο). Αργότερα, με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, η Γαλλία, επιδιώκοντας να καταστήσει το νησί ναυτική βάση, το κατέλαβε στις 28 Δεκεμβρίου του 1915.
Την 1η Μαρτίου 1921 ωστόσο, η Γαλλία παραχώρησε το νησί στην Ιταλία έναντι αδράς αμοιβής.
Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.
ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΣΕΒΡΕΣ ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1920 ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ
ΤΟ 1921 ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΙΣ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1920 ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΟΠΟΥ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 3,8,9,10,11,13 ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΕΣΠΛΑΧΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ.. 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΕΤΕ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ, ΣΦΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΓΚΥΡΑΣ 20 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1921
ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΛΩΖΑΝΗ ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ…
ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟ 1947 ΚΑΙ ΤΑ 12ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΚΕ Η ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
============================================================================
Συνθήκη της Λωζάνης ΠΗΓΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ: https://www.mfa.gr/to-ypourgeio/diethneis-symvaseis/semantikes-diethneis-sunthekes-pou-aphoroun-ten-ellada.html
(24 Ιουλίου 1923)
ΣΥΝΘΉΚΗ ΤΗς ΛΩΖΆΝΗς
ΤΜΗΜΑ Ι.
––――――
1. ΕΔΑΦΙΚΈΣ ΡΗΤΡΕΣ
––――――
Το άρθρο 2.
Από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι το Αιγαίο τα σύνορα της Τουρκίας καθορίζονται ως εξής:
(1) Με τη Βουλγαρία:
Από τις εκβολές του ποταμού Rezvaya, μέχρι τον ποταμό Maritza, το σημείο σύνδεσης των τριών συνόρων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας:
τα νότια σύνορα της Βουλγαρίας όπως οριοθετούνται σήμερα
(2) Με την Ελλάδα:
Από τότε στη συμβολή του Arda και του Maritza: την πορεία της Μαρίτσας.
στη συνέχεια ανάντη κατά μήκος του Arda, μέχρι ένα σημείο του ποταμού που θα καθοριστεί επί τόπου στην άμεση γειτονιά του χωριού Tchörek-Keuy·την πορεία του Arda· από εκεί σε μια νοτιοανατολική κατεύθυνση μέχρι ένα σημείο στο Maritza, 1 κιλό. κάτω από bosna-Keuy: μια κατά προσέγγιση ευθεία γραμμή που αφήνει στο τουρκικό terrritory το χωριό Bosna-Keuy. Το χωριό Tchörek-Keuy χορηγείται στην Ελλάδα ή στην Τουρκία, δεδομένου ότι η πλειονότητα του πληθυσμού διαπιστώνεται ότι είναι έλληνας ή τούρκος από την Επιτροπή, για την οποία προβλέπεται στο άρθρο 5, η πληθυσμός που μετανάστευσε στο χωριό αυτό μετά τις 11Οκτωβρίου 1922, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη· από το Αιγαίο Πέλαγος: κατά τη διάρκεια της Μαρίτσα.
Το άρθρο 12.
Η απόφαση που ελήφθη στις 13Φεβρουαρίου 1914, από τη Διάσκεψη του Λονδίνου, δυνάμει των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17ης-30ής Μαΐου 1913 και 15ης Συνθήκης της Αθήνας της 1ης-14ης Νοεμβρίου 1913, η οποία κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1913, όσον αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και Νησιά Λαγουσών. ιδιαίτερα τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Νικάρια, επιβεβαιώνεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας Συνθήκης που αφορούν τα νησιά που υπάγονται στην κυριαρχία της Ιταλίας και αποτελούν αντικείμενο του άρθρου 15.
Εκτός εάν στην παρούσα Συνθήκη περιλαμβάνεται διάταξη περί του αντιθέτου, τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών μιλίων από τις ασιατικές ακτές παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία.
Το άρθρο 13.
Με σκοπό τη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί τους ακόλουθους περιορισμούς στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Νικαριά:
(1) Δεν θα δημιουργηθεί ναυτική βάση και οχύρωση στα εν λόγω νησιά.
(2) Τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα απαγορεύεται να πετούν πάνω από το έδαφος των ακτών της Ανατολίας. Αμοιβαία, η τουρκική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στα στρατιωτικά αεροσκάφη της να πετούν πάνω από τα εν λόγω νησιά.
(3) Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα εν λόγω νησιά θα περιοριστούν στο κανονικό άγημα που καλείται για στρατιωτική θητεία, το οποίο μπορεί να εκπαιδευτεί επί τόπου, καθώς και σε μια δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογα με τη δύναμη της χωροφυλακής και της αστυνομίας που υπάρχει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Το άρθρο 14.
Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, που παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία, απολαύουν ειδικής διοικητικής οργάνωσης αποτελούμενης από τοπικά στοιχεία και παρέχει κάθε εγγύηση για τον αυτόχθονα μη μουσουλμανικό πληθυσμό όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και των περιουσιακών στοιχείων. Η διατήρηση της τάξης θα εξασφαλιστεί σε αυτό από μια αστυνομική δύναμη που προσλαμβάνεται από τον τοπικό πληθυσμό από την τοπική διοίκηση παραπάνω που προβλέπεται και τίθεται υπό τις διαταγές της.
Το άρθρο 15.
Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας για όλα τα δικαιώματα και τον τίτλο επί των ακόλουθων νησιών: Σταφάλια (Αστραπαλία), Ρόδος (Ρόδος), Χάλκι, Σκαρπάντο, Κάσος (Κάσσος), Πίσκοπης (Τήλος), Μίσυρος (Νίσυρος), Κάλυμνος (Κάλυμνος), Λέρος, Πάτμος, Λειψός (Λειψός), Σύμη (Σύμη) και Κως, που σήμερα καταλαμβάνονται από την Ιταλία, και τα νησάκια που εξαρτώνται από αυτήν, αλλά και πάνω από το νησί Καστελόριζο.
ΤΟ ΆΡΘΡΟ 16.
Η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμα και τίτλο που αποκηρύσσει ή σέβεται τα εδάφη που βρίσκονται εκτός των συνόρων που καθορίζονται στην παρούσα συνθήκη και τα νησιά, εκτός εκείνων για τα οποία η κυριαρχία της αναγνωρίζεται από την εν λόγω συνθήκη, ενώ το μέλλον των εδαφών και των νησιών αυτών θα διευθετηθεί ή θα διευθετηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν τυχόν ειδικές ρυθμίσεις που απορρέουν από γειτονικές σχέσεις οι οποίες έχουν συναφθεί ή ενδέχεται να συναφθούν μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών περιορισμού.
ΤΟ ΆΡΘΡΟ 20.
Η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου που διακήρυξε η βρετανική κυβέρνηση στις 5Νοεμβρίου 1914.
Άρθρα 30-45 : Αφορούν στην προστασία και την επανεγκατάσταση των µειονοτήτων.
Σχόλια: Η Συνθήκη της Λοζάννης, ήταν το αποτέλεσµα µιας προσπάθειας για ισορροπία µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, µετά από πολλά χρόνια εχθροπραξιών. Η Τουρκία αναγνώρισε την Ελληνική κυριαρχία πάνω στα νησιά Λήµνος, Λέσβος, Χίος, Σάµος και Ικαρία, που είχαν απελευθερωθεί από τον Οθωµανικό ζυγό στο διάστηµα µεταξύ 1878 και 1913. Η Ελλάδα επέστρεψε στην Τουρκία την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίµβρος και Τένεδος μόνο.. Το καστελλόριζο τέθηκε υπο την κυριαρχία της Ιταλίας, και παραιτήθηκε η Ελλάδα από τα δικαιώµατά της στη Σµύρνη στην Ανατολία, που της είχε παραχωρηθεί από την Οθωµανική Κυβέρνηση µε τη λήξη του Α' Παγκόσµιου Πολέµου µε τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920 - ποτέ δεν εφαρµόστηκε).
ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ ΖΩΝΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΥΝΑΨΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΔΗΠΟΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΙ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ 12ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΥΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1915 ΚΑΙ ΤΟ 1921 Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ... ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΕΙ.. ΟΜΩΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΑΞΑΤΕ:
ΕΡΧΕΤΕ ΞΑΝΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΟ 1928 ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1931 ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ(ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΛΩΖΑΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΕΚ 325/1931 ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 5017/1931 ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΣΤΑ 10 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ...
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ...
ΦΕΥΓΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΕ Ο ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΤΟ 1936 ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΩΖΑΝΗ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 230/1936 ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΣΤΑ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.
ΑΡΘΡΟ 14
ΤΗΣ ΣΥΒΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΧΩΡΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΑΣ ΝΗΣΟΥΣ ΤΑΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΜΕΝΑΣ, ΗΤΟΙ: ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΝ, ΡΟΔΟΝ, ΧΑΛΚΗΝ, ΚΑΡΠΑΘΟΝ,ΚΑΣΟΝ, ΤΗΛΟΝ, ΝΙΣΥΡΟΝ, ΚΑΛΥΜΝΟΝ, ΛΕΡΟΝ, ΠΑΤΜΟΝ, ΛΙΨΟΝ, ΣΥΜΗΝ, ΚΩ, ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΝ, ΩΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑΣ ΝΗΣΙΔΑΣ.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΗΝ ΣΥΒΘΗΚΗ:
Το άρθρο 12.
Η απόφαση που ελήφθη στις 13Φεβρουαρίου 1914, από τη Διάσκεψη του Λονδίνου, δυνάμει των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17ης-30ής Μαΐου 1913 και 15ης Συνθήκης της Αθήνας της 1ης-14ης Νοεμβρίου 1913, η οποία κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 13 Φεβρουαρίου 1913, όσον αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και Νησιά Λαγουσών. ιδιαίτερα τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Νικάρια, επιβεβαιώνεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας Συνθήκης που αφορούν τα νησιά που υπάγονται στην κυριαρχία της Ιταλίας και αποτελούν αντικείμενο του άρθρου 15.
Εκτός εάν στην παρούσα Συνθήκη περιλαμβάνεται διάταξη περί του αντιθέτου, τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριών μιλίων από τις ασιατικές ακτές παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία.
Το άρθρο 15.
Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας για όλα τα δικαιώματα και τον τίτλο επί των ακόλουθων νησιών: Σταφάλια (Αστραπαλία), Ρόδος (Ρόδος), Χάλκι, Σκαρπάντο, Κάσος (Κάσσος), Πίσκοπης (Τήλος), Μίσυρος (Νίσυρος), Κάλυμνος (Κάλυμνος), Λέρος, Πάτμος, Λειψός (Λειψός), Σύμη (Σύμη) και Κως, που σήμερα καταλαμβάνονται από την Ιταλία, και τα νησάκια που εξαρτώνται από αυτήν, αλλά και πάνω από το νησί Καστελόριζο.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 547/1948 ΜΕ ΤΙΣ 4 ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ
ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΧΑΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΟ 1947 ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.. ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΑΣ.. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΣΟΥ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΟΥ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΟΥ, ΠΩΣ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΟΖ???? ΠΩΣ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ?? ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΟΖ???? ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ???
Ορισµός: Αιγιαλίτιδα Ζώνη είναι η Ζώνη Θάλασσας η παρακείµενη στην ακτή, πέραν από την ξηρά και τα εσωτερικά χωρικά ύδατα, πάνω στην οποία το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Η κυριαρχία αυτή εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, όπως και στο βυθό και στο υπέδαφος.
"Πλάτος Ιστορικά": Το πλάτος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης ήταν 3 ναυτικά µίλια (κανών βολής πυροβόλου), που υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε την απόσταση στην οποία ένα κράτος µπορούσε να ασκήσει άµεσο έλεγχο. Τις τελευταίες όµως δεκαετίες, πολλά κράτη άρχισαν να διεκδικούν κυριαρχία σε ευρύτερες ζώνες. Τόσο διαφορετικές ήταν οι απόψεις και η πρακτική κρατών, ώστε η Σύµβαση για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη το 1958 δεν πέτυχε να περιλαµβάνει συµφωνία για το πλάτος της '"Αιγιαλίτιδας Ζώνης". Από την αρχή, ωστόσο, της τρίτης σύσκεψης στα Ηνωµένα Έθνη για το Νόµο της Θάλασσας, τα συµµετέχοντα κράτη πέτυχαν συναίνεση, που αντανακλά στη Σύµβαση του 1982 για το Νόµο της Θάλασσας: 'Κάθε κράτος έχει το δικαίωµα να καθορίσει το πλάτος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης µέχρι το όριο των 12 Ναυτικών Μιλίων, µετρώµενη σύµφωνα µε τα καθοριζόµενα στη Σύµβαση αυτή",
"Αβλαβής Διέλευση": Το παράκτιο κράτος δεν µπορεί να σταµατήσει ξένο πλοίο διερχόµενο διαµέσου της Αιγιαλίτιδας Ζώνης του για νηοψία. Επιπρόσθετα, τα πολεµικά πλοία και άλλα κυβερνητικά σκάφη που δεν είναι σε εµπορική αποστολή, εξαιρούνται από υποψία ακόµη και για έγκληµα. Το άρθρο όµως 30 της Σύµβασης του ΟΗΕ για το Νόµο της Θάλασσας, δίνει το δικαίωµα στο παράκτιο κράτος να απαιτήσει από το πολεµικό πλοίο να εγκαταλείψει αµέσως την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, αν δεν συµµορφώνεται µε τους νόµους και τους κανονισµούς του παράκτιου κράτους, σε ότι αφορά στη διέλευση από την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.
"Συνορεύουσα Ζώνη": Το παράκτιο κράτος µπορεί επίσης να καθορίσει µια Συνορεύουσα Ζώνη παρακείµενη στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη, που να εκτείνεται µέχρι 24 Ναυτικά µίλια από την ακτή και στη ζώνη αυτή µπορεί να ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο για την πρόληψη και τιµωρία σε ότι αφορά σε παραβάσεις τελωνείων, υγειονοµικές παραβάσεις ή οικονοµικούς πρόσφυγες (Άρθρο 33 της Σύµβασης του ΟΗΕ για το Νόµο της Θάλασσας).
Ηµεροµηνία Υπογραφής: Στις 29 Απριλίου 1958, στη Γενεύη. Άρχισε να εφαρµόζεται στις 10 Σεπτεµβρίου 1964.
Συµβαλλόµενα Μέρη: 80 κράτη.
Σκοπός: Μέχρι πρόσφατα, µε την ευκαιρία της ψήφισης της Σύµβασης ΟΗΕ για το νόμο της Θάλασσας, αναγνωρίζεται γενικώς ότι διακηρύσσει αρχές διεθνούς Δικαίου.
Κυριότερα Άρθρα:
Άρθρο 1 : '
Ή κυριαρχία ενός κράτους παράκτιου εκτείνεται πέραν της ξηράς και των χωρικών υδάτων, σε µια ζώνη θάλασσας παρακείµενη στην ακτή που περιγράφεται σαν αιγιαλίτιδα ζώνη".
Άρθρο 2: '
Ή κυριαρχία ενός παράκτιου κράτους εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως και στο υπέδαφος και το βυθό".
Άρθρο 10 :
'Ή νήσος είναι µια περιοχή ξηράς που σχηµατίσθηκε από τη φύση, περιβαλλόµενη από νερό, που δεν καλύπτεται από παλιρροΐκά κύµατα. Η αιγιαλίτιδα ζώνη της νήσου µετρείται σύµφωνα µε τα καθοριζόµενα στη Σύμβαση αυτή".
Άρθρο 14 :
"Σύµφωνα µε τα καθοριζόµενα σ' αυτήν τη σύµβαση τα πλοία όλων των κρατών, παράκτιων και µή, έχουν το δικαίωµα της αβλαβούς διέλευσης από την αιγιαλίτιδα ζώνη. Η διέλευση θα θεωρείται αβλαβής το χρονικό διάστηµα που δεν παραβλάπτει την ειρήνη, την τάξη και την ασφάλεια του παράκτιου κράτους. Τα υποβρύχια είναι οναγκαίο , να διέρχονται εν αναδύσει και να φέρουν τη σηµαία τους".
Αρθρο 16 :
"Το παράκτιο κράτος µπορεί να πάρει µέτρα να απαγορεύει διέλευση που δεν είναι αβλαβής. Επίσης µπορεί, χωρίς διακρίσεις µεταξύ των πλοίων, ν’ αναβάλλει προσωρινά σε ορισµένες περιοχές της αιγιαλίτιδας ζώνης την αβλαβή διέλευση ξένων πλοίων, αν αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Δεν επιτρέπεται ν' αποκλεισθούν ξένα πλοία της αβλαβούς διέλευσης από στενά που χρησιµοποιούνται για διεθνή ναυσιπλοϊα.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ.. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ 6 ΜΙΛΙΑ… ΕΝΩ ΕΙΧΕ 3 ΣΥΝΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ(ΛΩΖΑΝΗ -ΠΑΡΙΣΙΩΝ- ΚΑΙ ΓΕΝΕΥΗ ΤΟΥ 1958) ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.. ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΑ 6 ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΕΡΘΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ..
νομοθετικο διαταγμα με αριθμο 187 τευχος πρωτο στις 3-10-1973 αριθμος φυλλου 281
Στο αρθρο 139 και δηλωνει και αυτος τα χωρικα υδατα στα 6 μιλια.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Ημερομηνία Υπογραφής : 1 Δεκεµβρίου 1982, στο Montego Bay της lαµαίκής. Τέθηκε σε εφαρµογή στις 16 Ιανουαρίου 1994.
Συμβαλλόμενα Μέρη: Μέχρι το Δεκέμβριο του 1984, 156 κράτη.
ΜΕΡΟΣ II
ΧΩΡΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ
ΤΜΗΜΑ 1
ΓΕΝΙΚΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 2
Νομικό καθεστώς της χωρικής θάλασσας, του εναερίου χώρου πάνω από την χωρική θάλασσα και του βυθού και του υπεδάφους του
1. Η κυριαρχία του παράκτιου κράτους επεκτείνεται , πέρα από την ηπειρωτική του επικράτεια και τα εσωτερικά του ύδατα και, στην περίπτωση αρχιπελαγικού κράτους, πέρα από τα αρχιπελαγικά του ύδατα, στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως χωρική θάλασσα.
2. Η κυριαρχία αυτή επεκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την χωρική θάλασσα καθώς και στον βυθό και υπέδαφος της.
3. Η κυριαρχία επι της χωρικής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση και τους άλλους κανόνες του διεθνούς δίκαιου.
ΤΜΗΜΑ 2
ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Άρθρο 3.
¨Εύρος της χωρικής θάλασσας
Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση
Άρθρο 30
Μη συμμόρφωση πολεμικών πλοίων με τους νόμους και κανονισμούς του παράκτιου κράτους
Αν πολεμικό πλοίο δεν συμμορφώνεται προς τους νόμους και κανονισμούς του παράκτιου κράτους που αφορούν στην διέλευση από τη χωρική θάλασσα και αγνοεί οποιοδήποτε αίτημα προς αυτό για συμμόρφωση, το παράκτιο κράτος μπορεί να απαιτήσει απ' αυτό να εγκαταλείψει αμέσως τη χωρική θάλασσα.
Άρθρο 31
Ευθύνη του κράτους της σημαίας για ζημία προκληθείσα από πολεμικό πλοίο ή άλλο κρατικό πλοίο που χρησιμοποιείται για μή εμπορικούς σκοπούς
Το κράτος της σημαίας φέρει διεθνή ευθύνη για κάθε απώλεια ή ζημιά στο παράκτιο κράτος προερχόμενη από τη μη συμμόρφωση πολεμικού ή άλλου κρατικού πλοίου που χρησιμοποιείται για μη εμπορικούς σκοπούς, με τους νόμους και κανονισμούς του παράκτιου κράτους που αφορούν τη διέλευση από τη χωρική θάλασσα ή με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης ή με άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Υποτμήμα Δ Συνορεύουσα ζώνη
Άρθρο 33 Συνορεύουσα ζώνη
1. Σε ζώνη που συνορεύει με τη χωρική του θάλασσα, η οποία ορίζεται ως συνορεύουσα ζώνη, το παράκτιο κράτος μπορεί να ασκεί τον έλεγχο που είναι απαραίτητος για να:
α) εμποδίζει παραβίαση των τελωνειακών, δημοσιονομικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών του νόμων και κανονισμών στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα 7
β) τιμωρεί παραβιάσεις των παραπάνω νόμων και κανονισμών που διαπράχθηκαν στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα.
2. Η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα από τα 24 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας.
Άρθρο 56
Δικαιώματα, δικαιοδοσίες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη
1. Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη το παράκτιο κράτος έχει:
α) κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μή, των υπερκειμένων του βυθού της θάλασσας υδάτων, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους αυτού, ως επίσης και με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους 7
β) δικαιοδοσία, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της παρούσας σύμβασης, σχετικά με:
i) την εγκατάσταση και χρησιμοποίηση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών,
ii) τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα,
iii) την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος 7
γ) άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από την παρούσα σύμβαση.
Άρθρο 57
Εύρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης
Η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας.
Άρθρο 76 Ορισμός της υφαλοκρηπίδος
1. Η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους αποτελείται από το θαλάσσιο βυθό και το υπέδαφός του που εκτείνεται πέραν της χωρικής του θαλασσας καθ' όλη την έκταση της φυσικής προέκτασης του χερσαίου του εδάφους μέχρι του εξωτερικού ορίου του υφαλοπλαισίου ή σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας όπου το εξωτερικό όριο του υφαλοπλαισίου δεν εκτείνεται μέχρι αυτή την απόσταση.
Άρθρο 77
Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα
1. Το παράκτιο κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αυτής.
2. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, είναι αποκλειστικά υπό την έννοια ότι άν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς ρητή συναίνεση του παράκτιου κράτους.
3. Τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη.
4. Οι φυσικοί πόροι που αναφέρονται σ' αυτό το μέρος αποτελούνται από τους μεταλλευτικούς και άλλους μή-ζώντες οργανισμούς που ανήκουν στα καθιστικά είδη, δηλαδή οργανισμούς οι οποίοι κατά το στάδιο που είναι δυνατή η αλίευσή τους είναι είτε ακίνητοι στο βυθό της θαλασσας ή κάτω απ' αυτόν, είτε ανίκανοι να κινηθούν ειμή μόνον εφόσον βρίσκονται σε διαρκή φυσική επαφή με το βυθό της θάλασσας ή το υπέδαφός του.
Άρθρο 121 παρ. 2
Καθεστώς των νήσων
Εκτός όπως προβλέπεται στην παρ.3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη(ΑΟΖ) και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες υπηρετικές περιοχές.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ. Η ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 2321/1995 ΦΕΚ Α 136 ΤΟΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΕΡΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
ΠΡΩΤΟΝ:
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1947 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΕΝΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΠΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ 1958 ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΧΑΡΑΞΕΙ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΩΖΑΝΗ.
ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΑΤΕ.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΤΟΥ 1982 ΟΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ 1994 ΔΙΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΑΤΕ ΤΟ 1995, ΔΗΛΑΔΗ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΟΖ, ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΤΛ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ 1982 12 Ν. Μ. ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΊ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑΣ ΖΩΝΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΛΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ....
ΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ…
ΟΥΤΕ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΡΑΞΑΤΕ. ΚΥΡΩΣΑΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΤΟ 1995 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.
ΤΡΙΤΟΝ:
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 49,2% ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΈΛΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΏΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΥΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΕΔΑΦΟΣ..
ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ… ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ…
ΤΕΤΑΡΤΟΝ:
ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ 3 ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ(ΛΩΖΑΝΗ -ΓΕΝΕΥΗ ΤΟΥ 1958 ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ 1982) ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.. ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΤΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΤΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ.. ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.
ΣΗΜΕΙΩΤΈΟΝ ΕΔΩ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Π.Χ. ΠΟΥ ΑΠΟ 1964 ΣΤΟ ΕΥΞΥΝΟ ΠΟΝΤΟ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΕ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΤΟΥ 1947 ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΤΟΥ 1958.
ΑΡΑ ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ????
ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΣΤΟ 100% ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.
ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΈ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ CASUS BELLI ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 1995 ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ 2321/1995 ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ…
ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΛΟΙΠΟΝ: ΟΤΙ ΕΔΩ KAI ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΡΑΞΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1982 ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΛΛΑ 12 Ν.Μ. ΔΗΛΑΔΗ 24 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ….
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ CASUS BELLI, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…
ΕΔΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ 3 ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΑΣ.. ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ, ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΑ 24 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.
ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ.... ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΕΞΙ Ν.Μ ΟΛΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ. ΜΕ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.
ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ 24 ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ:
ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ....
ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΡΙΑΧΙΑ.. ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΙΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΙΤΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ... ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ...
ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΠΟΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΕΙΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ : ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
https://www.facebook.com/watch/424239151483301/2692138334405364
Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ
ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια